Sunday, August 21, 2022

Lumous Gothic Festival 2001-2020, osa 17

 


Lumous Gothic Festival 2001-2020
- osa 17: Väsytystaktiikkaa

Aina välillä meille tuli vastaan tarjouksia ja yhteydenottoja, joiden kohdalla mietti moneen otteeseen, onko artistien puolella menossa joku ”koitetaan nyt kepillä jäätä tännekin” -kamppanja, tai mahdollisesti oletus ettei järjestävä taho kuitenkaan tiedä mitä on tekemässä. Kolmas vaihtoehto on tietysti se, että keikkamyyjillä on vaan ongelmia luetun ymmärtämisessä.

Erityisesti tämä viime mainittu ilmeni metallibändien kohdalla. Niitä yhteydenottoja saatiinkin ihan liiaksi asti. Mikä ikävintä, kyseisen scenen edustajille ei useinkaan kelvannut ystävällinen vastaus, että järjestämme goottifestaria ja metallibändit ei ole niin sanotusti meidän juttu. Yleensä aina tuli perään viestejä, joissa aika suorasanaisesti vihjailtiin ettemme tiedä mitä mistään mitään, kyseessä on helkutin kova bändi ja suosittujakin kuulemma ovat (yleensä jossain Romaniassa tai Italiassa ja paikalliset lehdetkin on siellä jossain kaukaisessa kotikaupungissa kehuneet) ja kyllä doom-/death-/power-/black-/”liitä-tähän-haluamasi-genre”-metallibändit on juuri niitä kaikkien goottien eniten rakastamia bändejä jokaisella muullakin festarilla. Toki tuokin on ihan mahdollista, mutta me kuitenkin halusimme pitää Lumouksen goottifestarina, joten väsytystaktiikka ei meidän kohdalla oikein toiminut.

Mietin monta kertaa sitäkin, ettei minulle tulisi mieleenikään tarjota omaa bändiäni esimerkiksi Blockfesteille, Porin Jazzeille tai Steelfestiin, kun ei kuitenkaan edusteta kyseisiä genrejä.

Osataan sitä toki myös omassa scenessä...

Eräs brittiläinen menneiden vuosien ”suuruus” (tai oikeastaan kyse ei ollut edes niin sanotusta ”has been” vaan lähinnä ”never been” artistista) alkoi vuosi toisensa perään pommittaa keikkakyselyillä. En lämmennyt idealle, koska suurin osa Lumouksen asiakaskunnasta ei varmasti ollut kuullut edes bändin nimeä saati tuntenut yhtyeen materiaalia, sen verran vaatimaton oli kyseisen artistin levytetty tuotanto.

Mutta yhtyeen nokkamiehellä oli sitäkin suuremmat oletukset suosiostaan. Alkuun kieltäydyin kohteliaasti tarjouksesta, mutta toistaitoisen festaripromoottorin puheet kaikuivat kuuroille korville ja yhteydenotto toisensa perään seurasi lähes joka kuukausi. Eikä auttanut asiaa vaikka koitin keksiä aina uusia ystävällisiä tapoja kieltäytyä tarjouksesta.

Sitten eräänä vuonna kyseinen artisti oli päätynyt Leipzigin Wave-Gotik-Treffenin kattaukseen ja Lumouksen edustajisto päätti varmuuden vuoksi tsekata yhtyeen lavashown. Tuon esiintymisen jälkeen kävi harvinaisen selväksi, ettei myöskään yhtyeen taiteelliset ansiot puoltaneet keikkaa Tampereella. Valitettavasti yhtyeeltä saapuvien viestien määrä ei kuitenkaan ajan saatossa vähentynyt. Kerta toisensa jälkeen bändi tyrkytti itseään keikoille ja kyseisen pomomiehen viestit alkoivat vähitellen vääntää järjestäjän hermoja yhä kireämmälle.

Kieltäydyin sitten hieman selkokielisemmällä viestillä. Perusteluna kieltäytymiselle ole se tosiseikka, ettei ole budjettien suhteen oikeasti mahdollista buukata tuntematonta orkesteria heidän pyytämillään keikkaliksoilla. Viestiäni seurasi aivan totaalinen avautuminen siitä miten tyhmä ja osaamaton festivaalipromoottori olen. Että enkö oikeasti ymmärrä millaista orkesteria meille ollaan tarjoamassa, lähestulkoon koko genren perustajaa tai ainakin scenen tärkeintä yhtyettä, jonka saavutusten määrä on ollut mittava jo kahdeksankymmentäluvulla. Tämä olisi saattanut naurattaa, mikäli asia olisi esitetty sopivalla sarkasmilla ryyditettynä, mutta viesteistä paistoi läpi että omakehu oli kirjoitettu ilman huumorin häivää.

Lisäksi samainen stara väitti kivenkovaa, että mikäli buukkaisimme heidät esiintymään nousisi lipunmyynti vähintään 500 ylimääräisen asiakkaan verran. En enää edes jaksanut selittää ettei Klubille ylipäätään mahtuisi niin montaa asiakasta ja meinasin jo huvikseni ehdottaa, että mikäli herra on noin varma asiastaan, niin minäpä buukkaan Pakkahuoneen ja bändi voikin etukäteen ostaa nuo kyseiset 500 lippua ja saa sitten rahansa takaisin kun ne on myyty, mutta ajattelin edelleen pysyä asialinjoilla ja kieltäytyä tyylikkäämmin.

Jollain tasolla sinnikkyyttä pitää kyllä silti arvostaa, sillä lukuisten kieltäytymisten jälkeen samainen artisti tyrkyttää meille yhtyettään edelleen tasaisin väliajoin, viimeksi elokuussa 2022, vaikka olemme kertoneet hänelle festivaalimme toiminnan loppuneen jo kesällä 2020.

-Jyrki Witch

No comments:

Post a Comment