Lumous Gothic Festival 2001-2020
Syksyllä 2019 kirjoittelin Lumouksen facebook-sivuille valikoituja muisteluita menneiltä vuosilta. Naamakirjan virrassa ne hukkuvat miljoonien muiden viestien jatkumoon, joten lienee paikallaan koota näitä mietelmiä nähtäväksi myös Gothic Events Finlandin sivuille.
Lumous Gothic Festival oli suomalainen goottien alakulttuurin kesätapahtuma, nelipäiväinen festari joka eli kahdenkymmenen vuoden ajan välillä 2001-2020.
Muistoja Lumouksesta - osa 1
Kaksikymmentä kertaa Lumousta on nyt takanapäin, joten tässä vaiheessa uskaltaa ehkä alkaa vähän muistemaan menneitäkin.
Kirjan verran tarinaa näistä vuosista saisi helposti aikaiseksi, mutta sellaiselle näin marginaalisessa genressä tuskin löytyisi kustantajaa, joten tyydytään ihan tällaisiin vaatimattomiin nettipäivityksiin.
Mistä kaikki alkoi?
Oli kesä 2001 ja Tampereella toimi pari aktiivista goottiklubia. Kaupungin sceneklubien ehdoton lippulaiva oli Suruaika-yhteyksistä tutun kaksikon Pinion ja Xavier pyörittämä Afterhours YO-talolla. Vuosituhannen alussa oli Rusty Angelissa aloittanut toimintansa Club Schatten ja samoille markkinoille tähtäsi myös Marjo Krekun ideoima Dusk Club, jonka pyörittämiseen allekirjoittanutkin lähti heti ensimmäisestä illasta mukaan.
Kesällä Club Schatten alkoi mainostaa goottien omaa risteilyä Pyhäjärvellä. Omat eväät mukaan- periaatteella oltaisiin liikenteessä ja tarkoituksena oli risteillä sisävesialuksella Tampereelta Nokialle ja takaisin. Livebändinä esiintyisi Two Witches ja tanssilattian täyttämisestä levymusiikin tahtiin vastaisi Schattenin oma DJ-ryhmä.
Myös Afterhours oli varannut samalle viikonlopulle YO-talolta illan omalle klubilleen. Afterhours oli perjantaina, Schattenin risteily alkuillasta seuraavana päivänä ja takaisin satamaan saavuttaisiin sen verran aikaisin että jatkopaikalle olisi luultavasti kysyntää. Tätä markkinapaikkaa päätyi täyttämään Dusk Club, paikkana nyt jo edesmennyt Ravintola Doors (nyk. Hällänkellari Hämeenkadulla).
Afterhoursin illan artisteina oli tarjolla The Candles Burning Blue ja Viola, sekä AfterHoursin omat tiskijukat. Kesken illan bileisiin saapui myös seuraavan päivän Koria Roll-festareille matkalla ollut ruotsalaisen Dark Side Cowboys-yhtyeen laulusolisti Nik, jolla iskettiin akustinen kitara käteen ja mies puhutettiin heittämään muutaman biisin akustinen yllätyssetti. Näin saatiin siis heti ensimmäisellekin vuodelle ulkomainen artisti esiintymään.
Seuraavan päivän Club Schattenin goottiristeily jäi varmasti kaikkien laivalle lähteneiden mieliin pysyvästi. Väki hengaili ympäri alusta, sää oli tyyni, Nokialla käytiin panimon laiturissa kääntymässä ja Two Witches soitti kaksi settiä, yhden Nokialle mennessä ja toisen paluumatkalla. Laivan keskilattiasta saatiin tanssilattia ja väellä oli hymyt herkässä koko reissun ajan.
Jäin auttelemaan Schattenin Marjaa ja Kaitsua siivoilussa ja tyhjien pullojen keräämisessä laivalta. Duskissa ensimmäisen DJ-vuoron oli lupautunut hoitamaan helsinkiläisestä Lauantaitanssit-klubista tuttu Anssi ja minulle jäi näin ollen hetki ylimääräistä aikaa. Laivalta lähtiessä esitin Marjalle ja Kaitsulle sattumalta muodostuneen ”Tampereen goottiviikonlopun” kasvattamisesta seuraavana kesänä oikean festivaalin muotoon. Olin tätä ideaa eri muodoissaan pyöritellyt päässäni vuosia, oikeastaan siitä saakka kun kokeilin pari kertaa järjestää omaa goottifestaria Tampereen Klubilla jo 80-luvun loppupuolella. Nyt se oli sanottu siis ääneen muillekin, ehdotusta jäätiin miettimään ja sovittiin kaikkien kolmen klubin yhteisestä tapaamisesta syksyn mittaan.Jälkikäteen Extreme Gothic Weekend:iksi nimetty (ja myöhemmin ensimmäisenä Lumouksena tunnettu) tapahtuma jatkui sitten levymusiikin tahdeissa sunnuntain puolelle Duskissa, tiskijukkina Anssi ja allekirjoittanut.
Mitään tämän suurempaa suunnitelmaa ei tuon ensimmäisen kesän osalta siis etukäteen ollut, mutta joskus pienistä puroista kasvaa kunnon virta.
- Jyrki Witch
PS. Oheisen Lumous Gothic Festival logon suunnitteli Teppo Jäntti
No comments:
Post a Comment