Sunday, January 16, 2022

Wave Gotik Treffen 2022

WAVE-GOTIK-TREFFEN, LEIPZIG, SAKSA

03.06.-06.06.2022


Toivottavasti kolmas kerta toden sanoo ja kahteen kertaan koronapandemia vuoksi peruuntuneet festarit saadaan vihdoin tulevana kesänä järjestettyä!

Wave-Gotik-Treffen, maailman suurin goottien kesäjuhla järjestetään vuosittain Leipzigissa, Saksassa. Toki pandemian vuoksi tähänkin harrastukseen tuli kahden vuoden ylimääräinen tauko, mutta mikäli kokoontumis- ja matkustusrajoituksen sen sallivat tällä kertaa festaroidaan perjantaista 03.06. maanantaihin 06.06.2022.

Tosin Leipzigiin kannattaa saapua jo päivää aiemmin, sillä perinteisesti on luvassa paljon festivaaliin liittyvää oheistapahtumaa jo torstaina 02.06.2022.

Torstai-illan warm-up-bileitä on tarjottu yleensä mm. Darkflowerissa, Moritzbasteilla, Felsenkellerissä ja Non Toxissa. Kaikkien osoitteet löytyvät aina WGT:n käsiohjelmista, joita on jaossa rannekkeenvaihtopisteissä. Rannekkeet saa vaihdettua joko rautatieasemaa vastapäätä olevan puiston infopisteessä tai pääkonserttipaikalla Agra messuhallilla (jossa sijaitsee myös festivaalin virallinen leirintäalue).

Joka vuosi iso joukko scenen harrastajia suuntaa Suomestakin kesän festarikauden alkajaisiksi kulkunsa Wave-Gotik-Treffeniin. Melkein jokaisella kerralla esiintymässä on ollut myös suomalaisia artisteja, mutta toistaiseksi kotimaisia bändejä ei ole virallisesti festivaalin sivuilla julkistettu. Eiköhän Suomi-scenen artisteja silti tänäkin vuonna WGT:n tarjontaan ilmaannu.

Christian Death Agran lavalla 2019
 
Wave-Gotik-Treffenin esiintyjäkaarti on aina todella mittava, yleensä määrä ylittää parinsadan artistin lukeman, oikeastaan ihan laidasta laitaan synkiömusiikkia ympäri maailmaa, vanhoista klassikkobändeistä aivan tuoreimpiin kykyihin. Artisteja on tänä vuonna paljastettu jo normaalia varhaisemmassa vaiheessa, tällä hetkellä varmistettuja yhtyeitä on ilmoitettu liki sadan esiintyjän verran.

Tarjolla on mm. A Split Second, Aesthetic Perfection, Blacklist, Clan Of Xymox, Collection D'Arnell-Andrea, Combichrist, Corvus Corax, Cultus Ferox, Death In Rome, Funhouse, Girls Under Glass, KMFDM, Letzte Instanz, Lights Of Euphoria, Linea Aspera, Metallspürhunde, Minuit Machine, New Days Delay, Noisuf-X, Nosferatu, Of The Wand And The Moon, Rabia Sorda, S.P.O.C.K, Tanzwut, The Devil & The Universe, VNV Nation, Whispering Sons ja Xotox

Bändikattaus täydentyy pitkin kevättä ja ajantasaisen listan näet festivaalin virallisiltasivuilta.

Omien mieltymysten suurimmat täyttäjät osuvat toistaiseksi tuohon klassikko-osastoon Clan Of Xymox, Collection D'Arnell-Andrea, Funhouse ja Girls Under Glass, sekä viime vuosina suosikkibändien ryhmään noussut The Devil & The Universe. Myös ruotsalaiset Star Treck-synapopparit, eli S.P.O.C.K kuuluu aina suositeltavien keikkojen joukkoon. Mutta aivan varmasti kevään mittaan paljastuvien artistien joukosta löytyy niitä viime aikojen tuoreita suosikkibändejä.

Livemusiikin lisäksi tarjolla on aina useita klubeja tiskijukkineen, näyttelyitä, filmejä, teatteria, keskiaikakylä, markkinoita, fetish-bileet ja muuta oheisohjelmaa. Saksalaiseen tapaan bileet voivat jatkua aamuun asti, joten bilehirmujen ei tarvitse mennä ajoissa nukkumaan. Lisäksi suomalaisilla on perinteisesti ollut oma miitti Leipzigissa WGT:n yhteydessä maanantaina rautatieasemaa vastapäätä olevassa puistossa.

 

London After Midnight 2019 

Toistaiseksi on julkistettu vasta sen verran vähän esiintyjiä, että mitään suurisuuntaisia suunnitelmia aikataulujen suhteen ei vielä kannata tehdä. Paljon artisteja on vielä paljastamatta ja isojakin nimiä saattaa ilmestyä ohjelmaan ihan viime hetkellä.

Ensikertalaisille varoituksena, ohjelmatarjontaa on neljän päivän aikana todellakin niin paljon ja esiintymispaikkoja laajalla alueella ympäri kaupunkia, että kaikkeen osallistuminen ja jokaisen bändin näkeminen on täysin mahdotonta. Esiintyjiä kannattaakin hieman kuunnella etukäteen läpi, koska sieltä voi löytyä myös uusia suosikkeja, niiden vanhojen tuttavuuksien lisäksi. Vaikka festarilipulla pääsee matkaamaan julkisissa ilmaiseksi, palaa siirtymiin keikkapaikalta toiselle usein pitkiäkin aikoja. Taksi ei tosin Saksassa ole kallis vaihtoehto, jos oikeasti haluaa kiireellä jonkun siirtymän tehdä.

 

Aina yhtä viihdyttävä Patenbrigade:Wolff 2019 

Suomesta Leipzigiin pääsee helpoimmin joko lentämällä perille saakka, ajamalla omalla autolla tai matkustamalla lentokoneella Berliiniin ja loppumatka junalla. Hotellimajoituksien lisäksi festivaalilla on oma leirintäalue käytössä. Leirintäalue on Agran, eli päälavan vieressä. Sekin on budjettimatkaajalle ihan käypä vaihtoehto.

Lisätietoja, lipunmyynti ja täydellinen artistikattaus, joka täydentyy kevään mittaan sijaitsee WGT:n nettisivuilla osoitteessa https://www.wave-gotik-treffen.de/

 Kuvat ja teksti

Niina ja Jyrki 


No comments:

Post a Comment