Thursday, May 26, 2022

Lumous Gothic Festival 2001-2020, osa 16

 

Lumous Gothic Festival 2001-2020
- osa 16: LUMOUS-PALKINTO / LUMOUS-AWARD

Lumous-palkinnon idean varastin ihan kylmästi sarjakuvapiirien puolelta. Siellä oli jaettu jo vuosia Puupää-hattua ja Sarjakuva-Finlandiaa, joten mietittiin Lumouksen taustayhdistyksen kokouksessa oman tunnustuspalkinnon jakamista jollekin kotimaiselle henkilölle tai ryhmälle heidän tekemästään ansiokkaasta työstä yhteisen scenen eteen. Vuotuisen Lumous-palkinnon tarkoituksena olisi ollut lisätä samalla yleistä tietoisuutta alakulttuuriamme kohtaan ja innostaa tuleviakin scene-aktiiveja työskentelemään goottikulttuurin hyväksi, sekä ennenkaikkea antaa omalta osaltamme kiitosta niille tahoille, jotka tuota arvostettavaa työtä tekivät.

Ensimmäisiä kertoja aihe oli ryhmän sisällä esillä jo joskus 2010-2012, mutta tuolloin emme vielä päässeet oikein yksimielisyyteen millä kriteereillä tunnustusta jaettaisiin ja osin koko homma meni vähän huumorinkin piikkiin. Mutta jätettiin idea hautumaan ja ainakin minä olin ihan tosissani tuon suhteen. Toiveena oli että tällainen auktorisoitu tunnustuspalkinto antaisi näkyvyyttä niin meille itsellemme kuin palkinnon saajallekin, sekä nostaisi samalla koko scenen profiilia. Uskoimme Lumouksen kasvaneen jo sen verran isoksi, että festivaalin nimi toisi mukanaan status-arvoa.

Mitään palkintorahaa meillä ei tietenkään ollut jakaa, mutta toivoimme maininnan itsessään kannustavan scenen aktiiveja toiminnassaan. Tuskin kukaan saa koskaan työstään liikaa kiitosta.

Palkintona oli siis maininta, kunniakirja ja toivottavasti lisähuomiota mediassa. Kunniakirjan designin suunnitteli Lumouksen muustakin visuaalisesta ilmeestä vastannut Teppo Jäntti.

***
Ensimmäisenä vuonna ehdokkaina oli neljä erittäin arvostettavaa tahoa; Club Noir (Seinäjoki), Club Undead (Club Noaptea, Turku), Hellsinki Industrial Festival (Helsinki) ja SYNΛPSi/ Kalle Kirjalainen (Helsinki).

Näistä jokainen olisi omalla työpanoksellaan ansainnut tämän palkinnon ja tulevina vuosina sellaisen varmasti saanutkin, mutta festivaali lopetti toimintansa ennenkuin olimme päässeet niin pitkälle.


Lumous-palkinto 2019 saajaksi valittiin lopulta Hellsinki Industrial Festival. Perusteluna erittäin kunnianhimoinen ja rohkea avaus järjestää monipäiväinen korkeamman profiilin talvifestivaali.

Varsinaisen Lumous-palkinnon lisäksi päädyimme jakamaan erityisen ”elämäntyömaininnan”, eli Kunnia Lumous-palkinnon. Tämän ansaitsi tamperelainen Club Schatten uraauurtavasta työstään 2000-luvun alkupuolella. Schatten oli ollut tuohon aikaan tärkeä väylä monille uusille gooteille sceneen sisääntuloon ja klubitoiminnan ohessa ryhmä oli pyörittänyt keskustelufoorumia ja omaa lehteä.

                                         Palkinnonjakoa Tullikamarin Pakkahuoneen lavalla 2019

 

                            Club Schattenin Kai Kivekäs vastaanottamassa kunniapalkintoa 2019

***

Toisena vuonna ehdokkaina olivat: Club Gothic Night (Tampere), Gothic Events Finland (verkkosivusto), Gothic Music Records / Post Gothic (Helsinki) ja Klubi (Tampere).

Tällä kertaa päätimme palkintoraadin ominaisuudessa katsoa tulevaisuuteen ja julistimme palkinnon saajaksi Club Gothic Nightin. Vaikka klubi oli tuolloin vielä aika pieni, perusteluina palkinnolle oli muistaa niitä tulevia ”schatteneita” ja ”lumouksia” ja tiedossamme oli, että Club Gothic Nightia järjestävä porukka oli miettinyt jopa festivaalitoiminnalle jatkoa Lumouksen lopettaessa omat kesätapahtumansa.


Palkinnon jako loppui valitettavasti samaan aikaan viimeisen Lumous Gothic Festivaalin myötä. Meidän näkökulmasta palkinnolle oli tarvetta, mutta valitettavasti se ei kuitenkaan saanut näkyvyyttä mediassa. Tein kyllä asiasta media-tiedotteen, mutta en muista nähneeni yhtään asiaa käsitellyttä uutista. Siitä huolimatta ainakin itse toivon, että kaikki palkinnon saaneet saivat tärkeän työnsä muistamisesta hyvän mielen.

- Jyrki Witch

*
Valokuvat: Ari Rantanen ja Nikdesign
Palkinnon design: Teppo Jäntti

No comments:

Post a Comment