Sunday, November 19, 2023

10.-12.11.2023 Alternativfesten, Kulturcentrum, Sandviken, Ruotsi

 


10.-12.11.2023 Alternativfesten
Kulturcentrum, Sandviken, Ruotsi

Kuudetta kertaa järjestetty Alternativfesten on lämminhenkinen ja poikkitaiteellinen sisäfestari pienessä Sandvikenin kaupungissa, reilun parin tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta.

Vaikka tältä vuodelta puuttui varsinaiset vetonaulabändit, kuten viime syksyn festivaalin Covenant, oli tapahtuman ohjelmatarjonta silti tarpeeksi mielenkiintoinen, erityisesti post punkin ja synapopin osalta.

Meille tämä oli jo kolmas kerta, kun päädyimme lähtemään syysreissulle Sandvikeniin. Tästä on tullut vähän sellainen perhetapaaminen, kun järjestäjät ja osa yleisöstä alkaa olla tuttuja ja Alternativfesten on hyvä syy lähteä moikkaamaan kaikkia.

Photo by Nikdesign

Tällä kertaa oli taas kolme eri lavaa käytössä, bändeille on varattuna kulttuurikeskuksen konserttisali, tanssinäytöksille pienempi teatterisali ja akustisia esiintyjiä varten on kahviossa oma pikkulava. Tämän lisäksi kulttuurikeskuksessa on eri puolilla näyttelytiloja ja myyntipöytiä. Tapahtuma on ikärajaton, eikä alueella myydä alkoholia, mutta kulttuurikeskuksen ohjelmatarjonnan päätyttyä artistit ja iso osa täysi-ikäisestä yleisöstä siirtyy jatkoille festivaalin käyttöön varattuun hotelliin, jossa ilta jatkuu hotellin baarissa DJ:n tahdittamana ja jatkojen jatkot aamuyöllä hotellin allasosastolla.

 

Photo by Niina

Perjantain osalta odotimme eniten japanilaisen SARI:n keikalta. Todella sympaattinen mimmi, istuttiin vierekkäin katsomassa tanssiesityksiä ja juteltiin mukavia ennen neidin omaa keikkaa. Ennen soolouraansa SARI oli yksi japanilaisen darkwave/j-pop tyttöbändi Necronomidolin solisteista. SARI:n nykyinen musiikki oli yhdistelmä j-poppia, synamusaa ja experimental-vaikutteita, oman kuvauksensa mukaan hyper-poppia tai city-poppia. Keikalla laulut vedettiin j-popin tyyliin sopivasti livenä omien levytaustojen päälle. Outoa, ettei SARI ollut saanut paikalle enempää nuorta väkeä.

Photo by Nikdesign

Ennen SARI:a esiintynyt Johan Piribauer meni kielitaidottomana vähän ohisektorille, kun yleisön reaktioista päätellen juttu olisi ollut lyriikoissa. Komppaajana lavalla ollut basisti oli toki melkoisen taitava jamppa, mutta muuten Piribauerin musiikki oli perinteistä leirinuotiokitarointia. Yleisön kyllä innostui, eli täytyisi varmaan tutkailla mistä biiseissä kerrottiin.

Photo by Jyrki

Lauantaina päätimme kierrellä autolla lähialueen nähtävyyksiä, joten pikkulavan artistit Nano Ona, The Skaldic Fungi Apparition ja Obdurodon jäivät näkemättä. 

 E:lect, Photo by Niina

Isomman salin bänditarjonnan aloitti synapop duo E:lect. Ihan toimivaa synapoppia, hyviä biisejä ja mielenkiintoa lisäsi solistin vaihtuminen biisikohtaisesti. Valitettavasti yhtyeen liveshow ei ollut samalla tasolla biisien kanssa. Tai paremminkin hommasta tuli vaikutelma, ettei keikkoja ole takana vielä kovin montaa, sen verran hapuilua ja epämääräistä sekoilua oli toiminta lavalla. Mutta musiikki toimi ja kokonaisuutena jäi positiivinen fiilis keikasta.

 Photo by Jyrki

Seuraavana vuoron sai old school EBM-duo Sturm Café. Kaksikko näytti ja kuulosti esikuviltaan, mutta onnistuivat tanssittamaan yleisöä ja kyllähän tuollainen vanhan liiton EBM-biitti toimii aina tunnelman nostattajana.

Photo by Niina

Illan viimeinen bändi oli Abu Nein, minimal synth/post-punk vaikutteinen dark wave-yhtye Malmösta. Abu Nein oli myös ehdottomasti tämän vuoden Alternativfestenin musiikillinen kohokohta. Yhtyeen minimalistinen esiintyminen ja keikan tunnelmallinen valomaailma tukivat täydellisesti biisien kuvastoa. Keikan lopetus oli myös omaperäinen, ensin basisti, kosketinsoittaja ja kitaristi poistuivat lavalta, jättäen solisti Erica Li Lundqvistin tulkitsemaan seuraavaa biisiä yksinään. Kolmikko siirtyi salin takaosaan yleisön sekaan seuraamaan esitystä, kunnes nousivat takaisin lavalle ja Erica Li poistui vuorostaan paikalta. Bändi soitti biisin loppuun instrumentaalina ja ilman sen suurempia eleitä päättivät keikkansa siihen. Ei välispiikkejä, ei encoreita, ei kiitoksia. Tyylikkäästi koko keikka loppuun asti.

 

Photo by Nikdesign


Ilta jatkui teatterilavan puolella tanssiesityksillä. Lauantai-illan teemana oli burleski, pääesiintyjänä
Fräulein Frauke ja yleisö oli täydellä sydämellä hommassa mukana huutaen, viheltäen, tömistäen jalkojaan ja taputtaen käsiään. Burleskinäytösten välissä illan toiseksi viimeisenä artistina esiintyi Miss Blueberry tuolitanssin merkeissä. 

 Photo by Nikdesign

 

Photo by Nikdesign

Muutoin viikonlopun aikana teatterilavan puolella nähtiin Mila Balero Ukrainasta, Florence Shimmermore, Salty Punch, Imogen Heard, Regn, Skadans Omfamning, A Moment To Dance, Tourmaline, Avveckla, Dark Fusion, Royal Roses, In Darkness Entwined ja Inhuman Genome Project.

 Photo by Nikdesign

 

Photo by Jyrki

Taidenäyttelyistä vastasi tällä kertaa Lars Persson, Lina Lövström, Eddie, Christina Wannberg, Tord Larsson, Jimmy Bardin, Engla Thåst, In View of the Viewer, sekä ukrainalaiset Oleksandra Savchenko & Volodomyr Zahorodnii. Lisäksi ohjelmatarjonnassa oli Niclas Lexénin ja Vargsagan lukupiiri, Dr. Stephen Mintonin seminaari ja dokumenttielokuva Nuclear Nation: Past, Present, Future.

Myös lauantaina ilta jatkui ensin hotellin baarissa DJ-vetoisesti, sekä festarivieraiden kunnosta riippuen aamuyön tunteihin saakka saunalla ja uima-altailla jatkojen jatkoilla.

Photo by Nikdesign

Sunnuntain ohjelmassa oli kaksi workshopia, ensin Fräulein Frauken vetämä ”Grunderna i Burlesk!” ja koko festariviikonlopun päätöksenä Miss Blueberryn tuolitanssikurssi.

Ensi vuonna taas uudestaan...

- Jyrki & Niina

(Special thanks to Lena and Madeleine, and also to Nikdesign)


No comments:

Post a Comment