Sunday, October 1, 2023

Dark Side Cowboys & Dark Dance Society: Observance – Live at Kulturcentrum, Sandviken, Sweden

 

03.09.2022 Dark Side Cowboys & Dark Dance Society: Observance – Live at Kulturcentrum, Sandviken, Sweden (Blu-ray, Nangijala Records, 2023)

Ruotsin goottirockin kruununjalokiviin kuuluva Dark Side Cowboys, vahvistettuna Dark Dance Society-tanssiryhmällä, esiintyi syyskuussa 2022 Sandvikenin Kulturcentrumissa ja keikan tunnelmat on nähtävissä nyt myös blu-raylla.


Sandvikenin Kulturcentrum on sama paikka, jossa järjestetään vuosittain AlternativFesten, lämminhenkinen pieni sisäfestivaali, joka esittelee alakulttuurimme kirjoa bändeistä taidenäyttelyihin ja tanssijoista erilaisiin workshopeihin. Suosittelen kaikkia tutustumaan kyseiseen tapahtumaan.

Dark Side Cowboys on tullut nähtyä 90-luvulta lähtien kymmeniä kertoja lavalla. Yhteiskeikkojakin on tullut tehtyä ehkä kolmisenkymmentä. Yhtye on ollut ahkera vierailija Suomen keikkapaikoilla ja esiintymisiä on tallentunut verkkokalvoille koko skaalan verran, pienistä pitserian nurkista aina Lumous Gothic Festivaalin pääesiintyjän paikkaan saakka.

Observance yllätti ihan täydellisesti. Kyseessä ei ole perinteinen bändikeikka, vaan enemmänkin performanssi, normaalia suuremmalla kokoonpanolla soittaneen bändin ja tanssijoiden yhteinen esitys. Yleisöä ei näy, joten epäilen että esitys on kuvattu esimerkiksi kenraaliharjoituksessa. Teatteri tästä esityksestä kaikkinensa tulee muutenkin mieleen, sillä esiintyjät ovat roolihahmoissa, bändi on vain yksi elementti kokonaisuudessa ja välillä Dark Side Cowboys jättäytyy pelkän tanssiesitysten säestäjän rooliin.

 

Tanssijat siis kuljettavat omalta osaltaan Observancen tarinaa eteenpäin. Illanviettoa saluunassa. Tunnelma on enemmänkin odottava ja painostava, kuin riehakas tai iloluonteinen, mutta se tietenkin sopii paremmin Dark Side Cowboysin imagoon. Kahdentoista biisin setissä kuullaan lähinnä yhtyeen Fields of the Nephilim-vaikutteisinta materiaalia, joten vanhat tanssihitit New Religion, Lost Generation tai Circles on tällä kertaa jätetty pois listalta. Uusin singlebiisi The Undertaker on toki mukana, sekä muutamia poimintoja yhtyeen alkupään tuotannosta, kuten esimerkiksi debyyttialbumilla The Apocryphal ilmestyneet Why You Smile (johon teemaan sopivan sisääntulon suorittaa tanssija krAaFusion) ja The Mirror (soolotanssijana Gita).



Yhtyeen peruskokoonpanoa vahvistaa mm. kontrabassoa soittava Jesper Westermark, viulisti Charlene Donabedian, laulaja Frida Gradin, sekä saluunan pianistina mestarillinen Robin Lilja. Kun tähän päälle lasketaan mukaan tanssijat, nähdään lavalla yhteensä parikymmentä esiintyjää. Livesoundista vastannut Kalle Flodin on onnistunut erityisen hyvin, sillä koko tallenteen mitalta soundi on liveäänitykseksi aivan huippuluokkaa.

Nostan lierihattua ruotsalaisten kunnianhimosta, uskalluksesta astua pois omalta mukavuusalueelta ja idean toteuttamisesta myös videolla nähtäväksi. Liian usein bändien keikat vedetään siitä mistä se kuuluisa aita on matalin ja ”show” tarkoittaa lähinnä jalan nostoa monitorille. Tällä kertaa ruoho oli vihreämpää sen aidan toisella puolella ja sieltä sitä käytiin myös nauttimassa.

Synkemmänpuoleisten lehmipoikien seuraava keikka Suomessa nähdään All Hallow's Ball-tapahtumassa Turussa 27.10.2023. Ei kannata missata tätäkään iltaa.

- Jyrki Witch

 


 

 

No comments:

Post a Comment