Saturday, October 29, 2022

Lumous Gothic Festival 2001-2020, osa 19

Lumous Gothic Festival 2001-2020

- osa 19

Kesä 2001 ja "extreme gothic weekend" Tampereella

Ensimmäistä ”festivaalia” ei etukäteen suunniteltu oikein millään lailla. Ei ainakaan yhteisesti. Oli vain kolme tamperelaista goottimusiikkia soittavaa klubia ja muutama innokas järjestäjä niiden takana.

2000-luvun alun goottien klubiscenen suunnanmäärittäjäksi noussut Club Schatten oli tuohon aikaan vasta puolisen vuotta toiminut pikkuklubi, jonka tapahtumia järjestettiin aluksi Rusty Angelissa ja kaupungin scenen ehdoton lippulaiva oli YO-talolla toiminut Afterhours. Kolmantena järjestäjänä aloitti Marjo Krekun ideoima Dusk, joka löysi bilepaikakseen Hämeenkadun länsipäässä sijainneen Pub Doorsin (nyk. Hällänkellari Hämeenkadulla).

Kaikki järjestäjät toimivat tuolloin omissa nimissään, ilman mitään yhteismainontaa tai muutakaan yhteistyötä. Tärkeintä oli järjestää omia keikkoja ja bileitä, eikä tuo kyseinen viikonloppukaan ennakolta minään festivaalina meille näyttäytynyt. Minä olin Two Witchesin kanssa käynyt aiemmin mm. Leipzigin Wave-Gotik-Treffenillä ja Briteissä Invocation goottifestareilla, mutta nuo olivat ”oikeita festareita”, ulkolavoineen ja kansainvälisine esiintyjineen. Minkään sellaisen järjestämisestä Suomeen ei osannut tuolloin kuin korkeintaan haaveilla.

Kyseisen kesäviikonlopun lähestyessä alkoi kaupungilla näkyä Afterhoursin mainoksia perjantai-illan klubista YO-talolla ja samoihin aikoihin Schattenin risteilyliput lauantain alkuiltaan sisävesialuksella Pyhäjärvellä ilmestyivät ennakkomyyntiin. Marjo Kreku ehdotti, että järjestettäisiin Dusk lauantai-illan päätteeksi Doorsiin, koska pohdittiin risteilyväen joka tapauksessa jatkavan illanviettoa jossain. Mitään nimeä tai yhtenäistä teemaa viikonlopun tapahtumilla ei siis tuolloin vielä ollut.

Perjantain ohjelmassa oli The Candles Burning Bluen ja Violan keikat, sekä Afterhoursin vaki-DJ:t, Suruaika -orkesterin puuhamiehet Matthew (DJ Pinion) ja Toni (DJ Xavier). Yhdelle viikonlopulle osuneet kolme tapahtumaa samaan kaupunkiin olivat houkutelleet Tampereelle poikkeuksellisesti myös melko hyvässä määrin ulkopaikkakuntalaisia ja siten ylipäätään tavallisia klubi-iltoja enemmän väkeä.

Sattumalta kaupungissa oli vierailemassa myös ruotsalaiset goottirock-yhtye Dark Side Cowboys, joka oli Suomessa goottimetallibändi Medieval Artin Antti Ahosen järjestämänä ja matkalla omalle festarikeikalleen Kouvolan Koria Rolliin. Koska bändin soittajat olivat meille tuttuja, saimme puhutettua Dark Side Cowboysin laulajan Nik Carlssonin vetämään yllätysesiintyjänä muutaman biisin mittaisen akustisen setin. Näin olimme täysin sattumalta saaneet heti ensimmäiselle kerralle myös ulkomaisen esiintyjän.

Illan mittaan kuulin muutamaan kertaan ihmisten mainitsevan, että tässähän on muodostumassa tällainen ”extreme gothic weekend”, joten tuo nimi lainattiin siitä omaan käyttöön.

Lauantain risteilyn idean Schattenin väki oli saanut luultavimmin tamperelaisten punkkarien paria vuotta aiemmin samalla aluksella järjestämästä reissusta. Ainakin niin Schattenin Kaitsu kuin minäkin kyseisellä punkkarien risteilyllä olimme paikalla.

Schattenin risteilylle Kaitsu kysyi esiintymään Two Witchesin ja soitimme kahdella eri kokoonpanolla setit, ensimmäisen triona matkalla Laukontorin satamasta Nokian Panimon laiturille Nokialla ja toisen setin paluumatkalla viisihenkisellä kokoonpanolla. Muusta ohjelmasta laivalla vastasi Schattenin DJ-ryhmä.

Päästyämme takaisin Laukontorin satamaan, jäin purkamaan omia soittokamoja ja auttelemaan tyhjien pullojen ja muiden roskien keräämisessä. Siinä yhteydessä alkoi jo koko viikonlopun idea hahmottumaan paremmin ja matkalla satamasta jatkoklubille Pub Doorsiin ehdotin Schattenin Kaitsulle ja Marjalle oikean goottifestivaalin rakentamista seuraavalle kesälle.

Ilta ja ”extreme gothic weekend” päättyi sitten levymusiikin tahdittamana Dusk Clubin merkeissä. Duskin toisena DJ:nä toimi helsinkiläisestä Lauantaitanssit klubista tuttu Anssi Salakka ja minä olin toinen tiskijukka.

Pienistä puroista ja niin edespäin... Syksyn tultua pidettiin sitten ensimmäiset viralliset tapaamiset Afterhours-, Dusk- ja Schatten-järjestäjien kesken ja aloimme valmistella kesän 2002 Lumous Gothic Festivaalia. Myös ”extreme gothic weekend”-nimi historiaan ja nimesimme jälkikäteen tuon ensimmäisen viikonlopun osaksi Lumouksen historiaa.

-Jyrki Witch


 

No comments:

Post a Comment