Saturday, March 26, 2022

Lumous Gothic Festival 2001-2020, osa 12


Lumous Gothic Festival 2001-2020 

- osa 12

Oppirahoja

Aina järjestämisen pikku ongelmatilanteet tai oikeastaan ihan selkeät virheetkään eivät johtuneet bändien kohtuuttomista vaatimuksista tai näkökulmaeroista, osattiin sitä itsekin säheltää. Oppirahoja meidänkin ryhmässä makseltiin vuosien mittaan, joskus useampaan kertaan.

Toni oli hoitanut diilin erään Etelä-Euroopasta saapuvan orkesterin kanssa ja homma vaikutti hyvältä, vetovoimainen nimi ja sopimusvaiheessa ei minun käsittääkseni ollut kauheasti ylimääräistä säätöä esiintynyt. Olimme keikkapalkkion lisäksi luvanneet hoitaa kaikki matka- ja majoituskulut ja logistisesti oli helpoin lennättää orkesteri suoraan Pirkkalaan, koska tuohon aikaan Pirkkalaan laskeutui vielä lentoja useammasta paikasta.

Soittajat asuivat ympäri Eurooppaa ja saapuivat lopulta kolmella erillisellä lennolla, osa muusikoista jo keskiviikkona ja viimeiset torstaina. Ongelmaksi muodostui kuitenkin se ettei kaikilta orkesterin kohdepaikkakunnilta tullut päivittäisiä lentoja Pirkkalaan ja siitä syystä bändin täytyi majoittua useamman päivän ajaksi Tampereelle. Bändille tämä järjestely sopi ja meille asia oli hotellilaskusta huolimatta helpompi hoitaa näin, ettei tarvinnut suhata useampaan kertaan Tampereen ja Vantaan väliä.

Aloimme varailemaan majoituksia. Jostain syystä myös tuona kyseisenä kesänä Tampereen hotellikapasiteetti oli koetuksella ja vapaat huoneet vähissä. Tarvitsimme majoitukset viidelle ja käytössä oleva majoitusbudjettimme normaaliin tapaan melko vaatimaton. Onnistuimme saamaan kaksi huonetta Omenasta. Tampereen vanhassa Hämeenpuiston vieressä sijainneessa Omenassa oli isot huoneet ja useimmissa lisäksi erillinen makuualkovi, joten tilaa olisi tarpeeksi ja omaa rauhaa kaikille luvassa. Kun lisäksi kaksi orkesterin soittajista oli keskenään parisuhteessa, niin laskimme mielessämme heille yhden huoneen ja loput kolme majoittuisivat toiseen. Check.

Saimme ensimmäiset kolme soittajaa kentältä keskustaan ja jostain syystä kommunikaatio tuntui olevan koko ajan hivenen vaivaantunutta. Syy ei minulle selvinnyt koskaan. Yhtenä tunnelmaa latistavana elementtinä toki oli parin tunnin turha odottelu kahvilassa, kun huonekoodit aktivoituivat normaaliin tapaan kello 16 ja bändi olisi halunnut mennä suoraan huoneisiinsa lepäämään. Ymmärrän toki että väsyneenä moinen harmittaa. Koitin kuitenkin nostaa tunnelmaa jutustelemalla leppoisasti jotain tarinaa yhteisistä saksalaisista tuttavistamme.

Viimein päästiin hotelliin, jaoin väkeä huoneisiin ja lähdin uudelle kenttäreissulle hakemaan seurueen neljättä jäsentä. Nyt päästiin onneksi suoraan terminaalista hotelliin ja tuuppasin väsyneen soittajan huoneeseen. Joku älämölö siinä alkoi ja valitus nukkumisjärjestelyistä, jos huoneeseen majoittuisi kolme henkilöä. Oletin tarkoitettavan sänkyjen määrää, selitin Omenan huoneiden tarkoitetun neljälle henkilölle, levitin yhden ylimääräisen sängyn auki ja selitin toisen lisäsängyn toimivan samoin, sitten piti kiitää siirtämään pikkubussi pois sakkopaikalta hotellin sisäänkäynnin edestä bussipysäkiltä ja roudaamaan laitteita.

Seuraavana aamuna oli musta pilvi nähtävissä hotellin käytävään asti, kun saavuin viidennen muusikon kanssa paikalle. Mielipahan syykin selvisi nopeasti. Olimme ihan omatoimisesti olettaneet soittajien pystyvän nukkumaan samassa huoneessa omien bändikaveriensa kanssa. Vaan eipä oltu tajuttu ettei ”skandinaavinen vapaamielisyys” toimi kaikkialla ja eri sukupuolta olevat soittajat eivät millään suostuneet jakamaan yhteistä huonetta.

Siitä alkoi koko viikonlopun kestänyt sählinki, jonka aikana yksi soittajista joutui vaihtamaan kolmasti huonetta, yhden yön ajaksi jopa toiseen hotelliin kun kaikkialla oli pelkkää ei-oota tarjolla. Joka aamu tarkastimme Omenan tilannetta verkkosivuilta ja soittelimme muihin suunnilleen vastaavan hintaluokan paikkoihin. Ikävintä oli säätää huone- ja hotellivaihdoksista johtuneita väliaikoja huoneen luovutuksen ja uuden sisäänkirjautumisen välillä. Kireä tunnelma, osin tahalliset väärinymmärrykset, toistaitoisen festarijärjestäjän kyykytys ja pienen riidat jatkuivat koko yhtyeen vierailun ajan, mutta osin siis ihan meistä johtuneista syistä.

Hotellirumba opetti ainakin kyselemään asioita etukäteen (vielä kun olisi muistanut tehdä sen joka kerta, ettei olisi tehnyt virheitä aina uudestaan).

-Jyrki Witch

No comments:

Post a Comment