Monday, February 14, 2022

Lumous Gothic Festival 2001-2020, osa 6

 


Lumous Gothic Festival 2001-2020

- osa 6

Festariperuuntumiset ja korvaajat

Yksi koronapandemiaa edeltävien kesien kuumimpia festivaalien puheenaiheita Suomessa oli artistien peruuntumiset ja tilalle buukatut korvaajat (sekä korvaajien mahdolliset peruuntumiset). Kuluttajan näkövinkkelistä ymmärrän kyllä kovan harmituksen oman suosikkiesiintyjän peruessa keikkansa. Valitettavan usein mahdollinen korvaaja on lisäksi jotain aivan muuta kuin alunperin esiintymään hankittu artisti.

Monen mieleen noussee tässä kohtaa niitä legendaarisimpia ”korvaajia”; kuten Provinssirock 2001, jossa OutKastin korvasi Ultra Bra ja samalla festarilla niinikään keikkansa väliin jätti Muse, jonka tilalle buukattiin My Vitriol, joka perui ja jota lopulta paikkasi Kemopetrol. Nummirockiin 1995 saapumisensa peruuttanut Dream Theater sai tuuraajakseen metalliväen suuresti rakastaman Suurlähettiläät -yhtyeen ja Provinssirockissa 2007 Amy Winehousen tilalla nähtiin vaasalaisten teinien metallisuuruus Sturm und Drang.

Näiden lisäksi on nähty mm. Ilosaaressa Paradise Lostia tuuraamassa Eläkeläiset, Provinssissa Neil Youngin korvasi Kolmas Nainen ja luetteloa voisi jatkaa loputtomiin.

Kuten edelläkerrottu osoittaa, näitä sattuu muillekin, jopa niille kaikkein isoimmille ja ammattimaisimmille festivaaleille. Siinä hetkessä on järjestäjä aika heikoilla kun se toivottu esiintyjä ei vain syystä tai toisesta paikalle ilmaannu ja pikahälyllä pitäisi löytää joku vastaava tilalle. Ehkä jossain Puntalassa tai Tuskassa saattaisi löytyä jopa pääesiintyjäluokan kaliiperia olevia orkestereita festivaaleilla hengailemassa yleisön joukossa ja (mahdollisesti) ihan soittokuntoisina nousemaan tarvittaessa lauteille, mutta moni muu festivaali on heikommassa tilanteessa.

Tässä kohtaa pitänee koputtaa puuta, sillä Lumous onnistui kahden vuosikymmenen ajan melkoisen hyvin välttymään isommilta peruutuksilta. Jokunen artisti on peruuttanut jo sovitun keikan keväällä ja silloin yleensä ehdittiin vielä etsiä sopiva korvaaja tilalle. Itse festivaalien aikana näitä sattui muistaakseni noin yhden käden sormilla laskettava määrä. Kesällä 2019 Virgin in Veil peruutti sairastapauksen vuoksi ja joskus kymmenkunta vuotta aiemmin eräs ruotsalaisbändi jätti (asiasta mitään ilmoittamatta) Suomeen tulonsa väliin eikä kommentoinut asiaa myöskään jälkeenpäin, mutta näissä molemmissa oli kyse ilmaiskeikoista, joten kuluttajan näkökulmasta ainoa menetys oli näkemättä jäänyt keikka. 

Deviant UK peruutti vuonna 2013 vain yhden päivän varoitusajalla esiintymisensä kyseisen kesän pääesiintyjänä, perusteluksi kerrottiin perhesyyt ja tilalle nostettiin alunperin lämppäriksi buukattu ruotsalainen Dark Side Cowboys. Tässä kohtaa oli jo vähän paniikkia ilmassa, mutta onneksi Lumouksen asiakaskunta suhtautui tapahtuneeseen ymmärtäväisesti.

            Vuoden 2013 Lumouksen pääesiintyjäksi nostetun Dark Side Cowboysin kuvasi Jouni Niemi.
 

Ensimmäinen meille osunut peruutus sattui kuitenkin jo niinkin varhaisessa vaiheessa kuin kesällä 2003. Asuimme tuohon aikaan Two Witches-kitaristi Marko Hautamäen kanssa kämppiksinä Berliinissä ja olimme tutustuneet Rozz Williamsin Christian Deathissa, Shadow Projectissa ja Eva O:n Halo EXP.eriencessa vaikuttaneeseen Parisiin. Perustimme Berliinissä yhteisen orkesterin Gravehill Paris Witch, äänitimme parin albumillisen verran musiikkia ja ystävystyttiin lähemmin. Kerroin Lumouksesta ja Paris kiinnostui tuomaan oman projektinsa EXP:n keikalle. Innostuin asiasta heti, olihan EXP:n debyyttilevyllä soittanut myös Rozz Williams, jonka nimen mainitsemisen ajattelin hyödyttävän festarin mainostusta. Tuohon aikaan meillä oli vielä niin pikkuinen festari, ettei mistään scenen oikeista nimibändeistä kannattanut edes haaveilla ja kaikenlainen namedroppailu tuli tarpeeseen.

Sovittiin keikka, miehen piti tulla samaa matkaa minun kanssani Suomeen ja me molemmat olisimme matkustaneet yhdessä kesän 2003 pääesiintyjän, berliiniläisen Sepulcrum Mentisin kyydissä heidän pikkubussillaan molempiin suuntiin. Marko lupautui soittamaan koskettimia EXP:n setissä ja kaksikko aloitti biisimateriaalin läpikäymisen. Keväällä Paris lähti käymään Los Angelesissa, mutta lupasi palata ennen kesää takaisin duunipaikalleen Berliiniin. Varasimme siis lauttamatkat Suomeen myös Parisin puolesta. Sitten miehestä ei vain kuulunut enää. Työpaikallaan ei tiedetty mitään, Sepulcrum Mentisin rumpali oli ollut jossain vaiheessa yhteydessä ja sanoi että Paris tulee takaisin Eurooppaan myöhemmin kesällä. Ei tullut. Ei pariin seuraavaan vuoteen edes käymään.

 

Festari sen sijaan tuli ja tajuttiin ensimmäistä kertaa että näinkin voi käydä, vaikka Paris oli ollut kovin kiinnostunut keikasta ja tutustumismatkasta Suomeen. Joku tuuraaja piti siis keksiä lennosta tilalle. Marko kehitti pikavauhdilla Chaos Researchin esimuodon, orkesterin nimeltä Gravehill ja soitti EXP:n paikalla Klubilla. Sen verran myöhään ohjelmamuutokseen kuitenkin reagoitiin, että vielä Aamulehden keikka-arvostelussakin kehuttiin EXP:n settiä oikein valokuvien kera.

Kun sitten aikojen päästä näin Parisin Berliinissä Chokeboren keikalla oli tullut jo niin paljon muuta puhuttavaa etten enää muistanut ottaa asiaa puheeksi.

-Jyrki Witch

No comments:

Post a Comment