Tuesday, February 8, 2022

Lumous Gothic Festival 2001-2020, osa 3

Lumous Gothic Festival 2001-2020 

- osa 3

Kaupunkifestivaali!                       

Kesällä 2019 väki ihmetteli Lumouksen päälavan muuttoa perinteiseltä paikaltaan Tullikamarin Klubilta ison salin puolelle Pakkahuoneelle. Syy oli meistä riippumaton, eli Klubin remontti ei ehtinyt valmistua festivaaliin mennessä. Pohdimme asiaa yhdessä Klubin ohjelmatuottajien kanssa ja kunnianhimoisesti päätimme kääntää tapahtuneen voitoksi ja tarjota yleisölle mahdollisuuden nähdä artistit esiintymässä normaalia komeammissa puitteissa. Toki itsekin tiedostimme ettei Pakkahuoneen kokoisessa tilassa välttämättä saada aikaan samanlaista tunnelmaa kuin astetta intiimimmällä Klubilla. Osa siirron aiheuttamasta yleisöpalautteesta oli asiallista, osa melkoisen tarpeetonta, mutta artistien näkökulmasta tuo oli huikea mahdollisuus soittaa isolla lavalla, pienille goottiscenen bändeille ehkä koko uran ainoa tilaisuus päästä esiintymään sellaisissa puitteissa. Samalla kävi selväksi että jos Klubin kokoisen paikan täyttäminen on vaikeaa marginaalimusiikin festarilla, Pakkahuoneen kokoluokka oli täysin meidän ulottumattomissa, väkeä ei riittänyt tarpeeksi ja takkiin tuli roimasti. 


                              Brittiläinen Inertia Pakkahuoneen lavalla 2019, valokuvan otti Nikdesign


Siinä yhteydessä piti oikein itsekin muistuttaa itselleen Lumouksen olleen alusta saakka kaupunkifestivaali ja tapahtumapaikkoja oli vuosien mittaan aiemminkin vaihdeltu ympäri kaupunkia. Kaikkiin toivomiimme paikkoihin ei oltu koskaan tervetulleita, osaan ravintoloitsijoiden puolelta jopa pyydettiin järjestämään ohjelmaa. Kaikkinensa Lumousta vietettiin yli kahdessakymmenessä tapahtumapaikassa ja keikkojakin yli kymmenessä eri osoitteessa, Vastavirralta YO-talolle, Rusty Angelista Rajaportin saunalle, Dog's Homesta Pakkahuoneelle ja Sputnikin osalta ehdittiin soittaa jopa kahdessa eri osoitteessa.

Osa paikoista osoittautui toimiviksi, toisten kohdalla jouduttiin (usein yhteisestä sopimuksesta) siirtymään muutaman kokeilukerran jälkeen uusiin ympyröihin. Kolme paikkaa ansaitsee kuitenkin aivan erityiset kiitokset ja maininnan näiden menneiden muistelemisten yhteydessä.

Ensimmäiseksi Tampereen Kaupungin Museokeskus Vapriikki, joka osoittautui aivan ylivoimaiseksi paikaksi sekä Dark Marketille että Vapriikin Auditoriossa järjestetyille luennoille. Museokeskus puitteineen nosti festivaalin arvostusta luennoitsijoiden näkökulmasta, Tampereen Kaupunki alkoi suhtautua meihin ihan ”oikeana” tapahtumajärjestäjänä ja kaikkinensa Vapriikin mukanaolo laski kynnystä esimerkiksi lapsiperheiden osalta käydä ihmettelemässä omituisten otusten kerhoa päiväsaikaan.

https://www.vapriikki.fi/vapriikissa-luento-draculasta-ja-dark-market-tori/

Aivan itsestäänselvyytenä pitää mainita vuodesta 2002 Lumouksen päälavana toiminut Klubi (Tullikamari Tampere), jonka ammattimaisuus on artistien kannalta kullanarvoista, henkilökunta oli alusta asti osaltaan tukemassa Lumouksen onnistumista kesä toisensa jälkeen ja tapa miten Klubilla hoidetaan sovitut asiat roudailuista ruokailuihin on ihan kansainvälisessäkin mitassa omassa luokassaan. Uskokaa pois, on henkilökohtaisesti kokemusta keikkailusta liki 30 eri maassa ja erilaisissa ympäristöissä rundaamisesta noin tuhannen keikan verran, niin oman pikkubändin osalta kuin työni puolesta isojen artistien matkassa.

Kun sitten Dog's Home muutti noin viitisentoista vuotta sitten Aleksanterinkadulta nykyisiin tiloihinsa kokonaisuus selkiytyi Lumouksen osalta. Doggari oli sekä kooltaan että sijainniltaan mitä parhain festivaalin kakkoslavaksi ja kaiken kruunasi henkilökunnan avarakatseinen asenne varsinkin The Endin osalta. Harva paikka olisi antanut käyttäytyä kuten me sunnuntai-iltaisin aina biletimme.

Ilman Doggaria, Klubia ja Vapriikkia olisin todennäköisesti omalta osaltani lopettanut jo vuosia aiemmin festivaalijärjestäjänä toimimisen, niin korvaamaton oli näiden kolmen yhteistyökumppanin osuus ollut Lumouksen historiassa!

- Jyrki Witch

No comments:

Post a Comment